η Μεσόγειος κι οι μουσικές της....


Συνέντευξη του συναδέλφου Άκη Παππά στη μαθήτρια Ιωάννα Τάγαρη:Ποια είναι τα κύρια μουσικά όργανα στη περιοχή της Μεσογείου;

Έγχορδα: κιθάρα, φόρμιγξ-λύρα, άρπα, βιόλα, λαούτο
Πνευστά: αυλός-πλαγίαυλος, σάλπιγξ, σίριξ του Πάνα, κοχύλια
Κρουστά: τύμπανα, κρόταλα-κύμβαλα τουμπερλέκι, νταούλι


Πως αναπτύχθηκε η μουσική στη Μεσόγειο;
Η καρδιά της Μεσογείου είναι τα Πέλαγά της και η καρδιά των δυνατοτήτων της, οι διαδρομές σε αυτά. Οι θαλάσσιοι δρόμοι οδήγησαν σε κατακτήσεις και αποικισμούς, σε εμπορικές συναλλαγές αλλά και πολιτιστικές ανταλλαγές.


Πόσα είδη μουσικής υπάρχουν στη Μεσόγειο και ποια είναι αυτά;
Υπάρχουν πολλά είδη μουσικής. Από ταΠορτογαλέζικα fados και τα ισπανικά τραγούδια, έως τα ιταλικά, γκρεκάνικα και τσιγγάνικα τραγούδια. Τέλος, η Ελλάδα με μεγάλη παράδοση. Ποιητές, συνθέτες, δημοτική, λαϊκή, έντεχνη και ελαφρολαϊκή μουσική σκηνή.

Παίζει σημαντικό ρόλο η μουσική για την κουλτούρα της χώρας μας;
Ο ρόλος της μουσικής είναι πολύ σημαντικός για τη χώρα μας. Εξετάζοντας μουσικά όργανα και μουσικές παραδόσεις, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις μουσικές των διαφόρων λαών της Μεσογείου. Όσον αφορά την κουλτούρα της χωρας μας, στους μεγάλους πολιτισμούς οι τέχνες κατέχουν υψηλότατη θέση. Άρα είναι αυτονόητο ότι η μουσική και η μουσική παιδεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα της χώρας μας.


Προσωπικά πως θα χαρακτηρίζατε την μουσική στη Μεσόγειο;
Η μουσική της Μεσογείου είναι ανεκτίμητη γιατί είναι ένα σύμπλεγμα κουλτούρας διαφόρων λαών. Οι Φοίνικες αποίκησαν την Αφρική. Ομοίως οι Έλληνες, την Μ Ασία, Ιταλία, Ισπανία, Λιβύη. Οι Ρωμαίοι όλες τις χώρες της Μεσογείου και οι Άραβες κατέχτησαν την Αφρική και την Ιβηρική χερσόνησο. Ο πλούτος είναι ανεκτίμητος.!

Η μουσική στη Μεσόγειο διαφέρει πολύ από άλλες περιοχές; Που;
Διαφέρει από άλλες περιοχές όπως επίσης διαφέρει και η ίδια η μουσική της Μεσογείου στις διάφορες περιοχές. Πχ. Μικρασιατική μουσική (καφέ αμάν) με τα ισπανικά τραγούδια. Η μουσική άλλων λαών όπως της Βορείου Ευρώπης δεν έχουν αυτή τη ρομαντική αίσθηση αλλά και την εξωστρέφεια της μεσογειακής μουσικής.

Ξέρουμε πως στη χώρα μας ο θεός της μουσικής ήταν ο Απόλλωνας. Αυτό ισχύει και στις άλλες περιοχές της Μεσογείου;
Και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου υπήρχαν μυθικές μορφές της μουσικής. Πέρα από την Αρχαία Ελλάδα, παρόμοιες φιλοσοφίες υπάρχουνε και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλά και στους Άραβες που κατέκτησαν Αφρική και Ιβηρική χερσόνησο. Ο θεός Απόλλωνας είναι κορυφαία μυθική μορφή πασίγνωστη και στους υπόλοιπους λαούς της Μεσογείου.

2532718jvo2v3ime3.jpg
Οι μουσικές της Μεσογείου: όργανα και ήχοι .

μια εργασία του μαθητή της Β1 τάξης, Κώστα Μπουφούνου .ancient_greece_6.jpg

Η μουσική πάντα ενώνει τους λαούς και για τους λαούς της Μεσογείου αυτό ισχύει περισσότερο μια και η θάλασσα είναι κοινός δρόμος επικοινωνίας και ανταλλαγής προϊόντων τόσο υλικών όσο και πνευματικών

Εξετάζοντας μουσικά όργανα και μουσικές παραδώσεις διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις μουσικές των διαφόρων λαών της Μεσογείου. Μουσικά όργανα όμοια ή σε παραλλαγές συναντούνται σε όλες τις χώρες της Μεσογείου .


ΜΟΥΣΙΚΆ ΟΡΓΑΝΑ :

o Έγχορδα: κιθάρα -φόρμιξ-λύρα-άρπα-βιόλα-λαούτο.
o Πνευστά : αυλός-πλαγίαυλος-σάλπιξ-συριγξ του πανός-κοχύλια
o Κρουστά: τύμπανα-κρόταλα-κύμβαλα-τουμπερλέκι-νταούλια


Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΈΝΟ ΜΈΣΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΛΙΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ ΤΗΣ .


images.jpg

Dundun_482ea016dae4b.jpgarpa1.gifMandjani_Djembe.jpgKrin_482e9a0b4a582.jpg
mbira_dzavadzimu.jpgPneusta_Organa.jpg