ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS: οικολογικές οργανώσεις

Η Μεσόγειος τα τελευταία χρόνια υπέστη πολλές οικολογικές καταστροφές.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Μεσογείου, με αφορμή αυτή τη φορά τις δειγματοληψίες σε διάφορες ακτές που ανέδειξαν ένα γιγάντιο πρόβλημα: περίπου 250 δισεκατομμύρια μικροσωματίδια πλαστικού πλέουν στις θάλασσες μας, δηλαδή 500 τόνοι διαλυμένων πλαστικών σκουπιδιών. Πρόκειται για μια τοξική βόμβα κυριολεκτικά για την ήδη επιβαρυμένη Μεσόγειο λόγω των ουσιών που απελευθερώνει το πλαστικό, ενώ ελλοχεύουν κίνδυνοι και για τα ψάρια και τα θηλαστικά, τα οποία καταπίνουν τις ουσίες αυτές που ανακατεύονται με το πλαγκτόν.
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ξεκίνησε το 1990 ως μια Περιβαλλοντική Οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, από μία ομάδα ανθρώπων αποφασισμένων να παρέμβουν στα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας, της Μεσογείου και της Ευρώπης γενικότερα.
Σήμερα, είμαστε μια οργάνωση με χιλιάδες υποστηρικτές σε όλη την Ελλάδα, με παρεμβάσεις και συνεργασίες σε τοπικό, εθνικό και εύρω-Μεσογειακό επίπεδο.
Ασκούμε τεκμηριωμένη κριτική στις μη βιώσιμες πρακτικές και πολιτικές. Πιέζουμε για λύσεις σε συνεργασία με τους πολίτες. Επεξεργαζόμαστε προτάσεις για βιωσιμότητα, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προωθούμε το διάλογο και τη συνεργασία που βασίζεται σε κοινούς στόχους με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Επιδιώκουμε τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων που τους αφορούν, μέσα από καινοτόμες και αποτελεσματικές διαδικασίες.
Το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος είναι μια αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1992 από μια μικτή, γαλλοελληνική ομάδα ανθρώπων που επιθυμούσαν να προάγουν ανθρώπινες δράσεις που σέβονται το περιβάλλον και τον πολιτισμό των περιοχών της Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Ο Μεσογειακός Σύνδεσμος για την Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών είναι διεθνής, μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) που ιδρύθηκε το 1988 με στόχο την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη τη Μεσόγειο, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, ενημερωτικών εκστρατειών, της εκπαίδευσης και της ενεργούς παρέμβασης σε αρμόδιους φορείς.
η εργασία αυτή έγινε από τη μαθήτρια του Β2 τμήματος, Καλλιόπη Χάρλα .